Bröstcancer..

Bröstcancer är kvinnans vanligaste cancersjukdom – cirka 20 kvinnor insjuknar varje dag.. Sjukdomen drabbar framför allt medelålders och äldre.. Chansen att bli botad från bröstcancer har ökat de senaste årtiondena.. Det beror främst på att allt fler fall upptäcks tidigt, och på att behandlingsmetoderna blivit bättre..

Bröstcancer ger olika symptom..
Knöl i bröstet är det vanligaste symtomet. De flesta knölar är helt ofarliga. Men detta kan bara en läkare avgöra. Tveka därför inte att kontakta läkare om du känner en förändring.

Smärta och ömhet i brösten är inte vanliga symtom vid bröstcancer, utan har oftast en helt naturlig hormonell orsak.

Knöl i armhålan, bröstcancer kan spridas till lymfkörtlar i armhålan. De kan kännas och ibland till och med synas som en eller flera knölar. Förstorade lymfkörtlar kan dock ha andra orsaker än cancer.

Allmän förstoring, ökad fasthet
Vissa cancerformer gör att hela bröstet förstoras och känns hårdare. Ett ganska ovanligt symtom är svullnad så att de normala porerna i huden syns tydligare än vanligt och påminner om ett apelsinskal.

Indragningar, bröstcancer kan växa på ett sådant sätt att det ser ut som om tumören ”dra in” huden eller bröstvårtan. Då bildas en liten grop i huden.

Blod eller vätska från bröstvårtan kan vara ett symtom på cancer.

Kom ihåg att ha för vana att känna igenom era bröst till exempel när ni ska duscha, då är det lättare att känna knölar då fingrarna glider lättare.. Och när du får en kallelse till mammografi, se till att komma iväg på den då! Det är faktiskt bara för ditt eget bästa :)

 

Kommentera här: